Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú.
2024-06-14
Viedenská kaviarenská kultúra, viedenský vínny šenk a viedenský valčík patria už mnoho rokov na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Rakúska metropola sa teraz začala usilovať aj o zápis tradičných viedenských stánkov s klobásami.
Würstelstand alebo stánok s klobásami je pre mnoho obyvateľov a návštevníkov rovnako neodmysliteľnou súčasťou života vo Viedni podobne ako napríklad viedenský rezeň. Pri stánkoch sa stretávajú hostia slávneho Plesu v Opere, Viedenčania putujúci z jednej schôzky na druhú, turisti z celého sveta, ale aj miestni len na kus reči. Prevádzkovatelia viedenských stánkov sa teraz spojili s cieľom dostať stánky s párkami a klobásami na zoznam nemateriálneho kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO a myšlienku podporil aj starosta Viedne Michael Ludwig.
"Viedenské stánky s klobásami sú neoddelitelne späté so srdcom nášho mesta a sú viac ako len predajnými miestami chutného občerstvenia," uviedol starosta – kde inde ako pri jednom z najznámejších stánkov vedľa Viedenskej štátnej opery. Podľa Ludwiga sú stánky súčasťou identity a histórie mesta. Zároveň posilňujú miestnu spolupatričnosť, keď sa pri jednom stánku môžu stretnúť práve návštevníci opery či remeselníci v montérkach.
Pridáva sa aj mestská hospodárska komora. "Hoci sa v posledných rokoch výrazne rozšírila ponuka občerstvenia v stánkoch, majú stánky s klobásami medzi Viedenčanmi i našimi hosťami svoje pevné miesto," doplnil prezident komory Walter Ruck.
Podľa radnice sa tradícia stánkov s klobásami datuje do doby pojazdných kuchárskych stánkov z dôb monarchie. Mali slúžiť k zaisteniu živobytia pre vojnových invalidov. Terajšia podoba nemobilných stánkov je oproti tomu relatívnou novinkou, prvý pevný stánok totiž mesto povolilo až v roku 1969. Najstarší doposiaľ fungujúci stánok je v prevádzke od roku 1928.
Viedenskí stánkari sa teraz v spolupráci s mestom pokúsia o to, čo sa už podarilo viedenskej kaviarenskej kultúre, vínnym šenkom (Heuriger) a valčíku. Oficiálnu žiadosť o zápis stánkov s klobásami na zoznam UNESCO chce Viedeň podať v najbližšom čase.
Zdroj: com Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.